Sandvolleyball

Sommeren 2015 jobber Kolbotn Volleyball med å stimulere klubbens medlemmer til å satse på sandvolleyball. Inntil videre i kombinasjon med innendørs volleyball som har størst fokus i klubben.

Mange møter på sandvolleyballtreninger i regi av Kolbotn Volleyball

Mange møter på sandvolleyballtreninger i regi av Kolbotn Volleyball

Forholdene ligger godt til rette for å drive sandvolleyball hele året på Kolbotn. Inne i fjellhallen på Greverud ligger ABOX treningssenter som pr. i dag har tre sandvolleyballbaner skjermet for vanskelige værforhold.

Sommer og sand under føttene

Sandvolleyball er godt egnet for mosjon om sommeren, men i Kolbotn Volleyball er det også flere som har valgt dette som konkurranseidrett. Det sier seg selv at det krever spesielle egenskaper å spille i løs sand i varmen, og hele tiden skulle smashe, blokkere og redde vanskelige baller med bare to spillere på den relativt store banen. Denne sommeren er det tiårsjubileum for sandvolleyballbanene på Sofiemyr.

Tre par deltok nylig i Norges Tour for junior. Fra venstre Hanne Vaadal /Tiril Høye Rahn, Celine Stofer/Hedda Kahlenberg og Heidi Rønneberg/Ingrid Nilsen.
Allerede i 1920-årene kunne en observere folk som spilte volleyball på strendene i California og på Hawaii. Her hjemme ble den første turneringen arrangert på Oddane Sand Camping i Nevlunghavn i 1984. I september 2002 ble de to banene bak klubbhuset på Sofiemyr offisielt åpnet.
Strandliv hele året
Utøverne i Kolbotn Volleyball har en unik mulighet til å sile sand mellom tærne hele året. Om vinteren spilles det sandvolleyball i fjellhallen på Greverud og de senere årene har det også kommet flere utendørs sandvolleyballbaner i kommunen i tillegg til de to tiårsjubilantene som ligger rett nedenfor det gamle klubbhuset i retning mot brytehuset. For de yngste er det anbefalt å starte innlæringen av volleyball uten sand, men det er en naturlig utvikling å kombinere lagidretten med sandvolleyball etter hvert som man blir ungdom. Teknisk sett er det bare en fordel at man driver med begge idretter siden det er ballfølelsen som teller.
Banestørrelsen i sandvolleyball er 8 x 16 meter sammenlignet med 9×18 meter i hall. Innendørs er det seks spillere på banen samtidig, i sandvolleyball er det bare to. Av dette er det lett å slutte at det er to spill med forskjellig karakter vi her snakker om. Fordi de utendørs spiller i dyp sand, hopper ikke spillerne like høyt som de gjør på gulv innendørs, og dermed blir ikke smashene like harde og bratte. Dette gjør det noe lettere å redde baller bak på banen. Ballen har også lavere trykk enn innendørs, noe som gjør at den ikke beveger seg like raskt. Innendørs er det seks spillere som skal samarbeide på mindre spilleflate enn en enkelt tennisutøver dekker alene. Dette stiller innendørs volleyball i en særstilling som lagidrett med store krav til samarbeid.
Forventet publikumsfavoritt i London-OL
Sandvolleyball på elitenivå har utviklet seg til en stor publikumssport. I OL-sammenheng er det en relativt ny idrett som startet i Atlanta i 1996. Totalt vil 96 utøvere kjempe om medaljene i dame- og herreklassen. Dessverre stiller ingen norske damer i årets OL. Paret Tarjei Skarlund og Martin Spinnangr hentet nylig hjem en EM-bronse og bør ha muligheter for å gå igjennom OL-kvalifiseringen som avgjøres i disse dager. Sandvolleyball spilles i London-OL i perioden 28. juli – 9. august.
Innendørs er det dessverre lite håp om OL-deltagelse for Norge. Det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) har flere medlemsland enn Den internasjonale olympiske komité (IOC) og konkurransen er langt hardere enn volleyballforbundet har muskler til å hanskes med. Verken damer eller herrer er rangert blant de 100 beste landslagene i verden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s