Kolbotn Volleyball

U17 spiller 5-1 i US3

Som en forberedelse frem mot RM i januar skal vi trene på 5-1 oppstilling i US Runde 3. I utgangspunktet er Victoria Doan og Elise Rehn Bakken satt som oppleggere på henholdsvis lag 1 og 2. Kolbotn 1 og 2 møtes i første kamp lørdag og spiller altså samme system. I forsvar benyttes Box Defense (beskrevet nedenfor). Lag med libero benytter Reverse Box Defense på angrep fra diagonal (beskrevet nedenfor).

Tomm følger begge lagene i US Runde 3 og følger opp at spillesystemet implementeres.

NM U17

Det er et naturlig mål for U17 å prøve å kvalifisere seg til NM U17 16.-18. mars 2018. Konkurransen består av 16 lag inkludert arrangørklubbens lag i Sogn og Fjordane.

Mest sannsynlig tildeles Region Øst 3 plasser i NM U17 2018. Det er kun plasseringen i Regionmesterskap Øst JU17 som spilles lørdag 20. januar 2018 i Askim som teller. Finaleplass betyr NM-plass. Seier i bronsefinale gir mest sannsynlig NM-plass. Svakere plasseringer gir  ikke NM-plass.

Bruk av elever ved TVN og US-runder

I region Øst er det Kolbotn og Askim som har elever ved TVN som spiller i Regionmesterskapet. En spiller fra TVN har meldt overgang til Askim innen fristen så de stiller med totalt 3 elever. Elever ved TVN som ønsker å melde overgang til en annen klubb, må gjøre det på eget skjema innen 15. september 2017. I perioden 30.september–sesong slutt kan ikke elever ved TVN melde overgang. Alle overganger skal godkjennes av både TVN og NVBF. Det er kun mulig for elever ved TVN å melde overgang én gang per sesong. Maksimalt tre (3) elever ved TVN kan foreta overgang til én og samme klubb i perioden sesongens slutt–30.september.

Flere lag benytter sine beste spillere kun i U19 i ungdomsserien denne sesongen. Mille kan ikke spiller for Kolbotn i Regionmesterskapet. Plasseringene i U17 gir derfor ikke så stor verdi i forhold til å rangere styrkeforhold. Mest sannsynlig vil Kolbotn, Askim, Tønsberg og Koll være forhåndsfavoritter til semifinaler. Oslo Volley og Asker blir outsidere.

Lagoppstilling i RM

Når Mille går ut av oppstillingen blir spørsmålet hvem som erstatter på kant. Jenny er plukket ut som kant på TVN så vi kan forvente at hun er en sterk kandidat i januar. Andre alternativer er Siri, Victoria og Eiril.

Mulig oppsett i RM

Koordinatsystem for angrep

Det er mange varianter av koordinatsystem for beskrive angrepsutveier i volleyball (se gjerne setter diagram for en variant). Det enkleste for Kolbotn er å benytte systemet fra boken til Tore Aleksandersen siden den er på norsk (selv om systemet som har sin opprinnelse i USA).

5.2-angrep – Kantlegg i posisjon 4, hvor angriper kan forvente dobbelblokk. Det vi kaller å «legge til kant» eller posisjon 4.

C.2-angrep – Dette er den mest brukte angrepsutveien bak opplegger. Det er det vi kaller å «legge bakover» til diagonal.

1.1-angrep – Pater. Normalt vil Kolbotn gå mer for 1.2 eller 2.2.-angrep (høyere legg enn pater) fordi vi ikke har høy nok presisjon for rent paterlegg.

Siden opplegger ofte ikke står på stedet som illustrasjonen over viser er det to måter å løse dette: Fast-systemet og flyt-systemet. Flyt-systemet er det mest brukte og der tilpasser angriperne seg til hvor opplegger tar ballen.

 

Flyt-systemet

Forsvarssoner

Når det gjelder forsvarssoner blir det litt for grovt å dele banen inn i posisjon 1, 2, 3, 4, 5 og 6. Bokstavene A, B og C benyttes i tillegg for lettere å kunne definere ansvarsområder i feltforsvar.

Forsvarssoner

Organisering av forsvar

Utgangsposisjon i feltforsvar er identisk med forsvarsorganiseringen mot 1.tempo­angrep nær opplegger, som 1.1 (pater) og A.1, og mot dipp fra opplegger. Plassering av blokkspillere kan påvirkes av taktikk. Enten går 2, 3 og 4 i trippelblokk eller andre kombinasjoner med 2 og 4 som trekker seg litt tilbake. Umiddelbart etter dekke for blokkretur skal utgangsposisjon inntas.

Kolbotn spiller rotasjonsforsvar (box-defense) som betyr at en benytter en spiller til å ha ansvar for korte baller bak blokka. Siden én spiller brukes kun til korte baller, blir det større områder å dekke bak på banen for de tre andre forsvarsspillerne.

Blokkstrategi kantangrep

Kantangrep

PLASSERING OG ANSVAR:

Midtangrep (shoot / 3.1)

Blokkspillerne i posisjon 2 og 3 stenger sømmen mellom seg ved å benytte blokk mot 3.1-angrep.

PLASSERING OG ANSVAR:

Reverse box

Forsvar mot angrep fra diagonal kan være en speilvending av angrep fra kantspiller men dersom vi ikke ønsker å flytte libero opp bak blokk benyttes Reverse Box-organisering som på figuren over. Dersom diagonalspilleren tar dipp i sone 3 spilles ballen over høyre skulder til opplegger og man tar tilløp rundt og bak oppleggeren for C.2 ­angrep.

Siden det ikke står en forsvarsspiller på linjen i posisjon 5 mot C.2­ angrep, bør en stenge linjen så mye at det ikke er mulig å angripe på utsiden av blokken og ned langs linjen.

PLASSERING OG ANSVAR:

Oppstilling US3 Servemottak lag 1

Forventede tilpasninger:

Servemottak

Angrep for lag 1 i US3

Angrep etter servemottak lag 1

Oppstilling US3 Servemottak lag 2