Anlegget på Sofiemyr stadion ble så sent som i 2010 benyttet til nasjonale turneringer i sandvolleyball og har vært tumleplass for VM-deltagere fra Kolbotn. De siste årene har imidlertid manglende vedlikehold gjort banene mindre attraktive. Behovet for mer sand var presserende og det var så sent som i fjor det ble observert personer med nål og tråd som prøvde å sy sammen et nett som var i ferd med å gå i oppløsning.
Ragnar Wisløff ble i 2010 hedret med Volleyballforbundets hedersbevisning i sølv på sandvolleyballbanene han selv sto i bresjen for å få lagd. FOTO: KNUT STENSETH
Banene ble åpnet i 2002
Den offisielle åpningsdagen for anlegget var lørdag 14. september 2002. Den gang ble det arrangert en arrangert turnering for ungdomsskolene i Oppegård kommune med 30 deltagere. Banene hadde vært i bruk en tid før den offisielle datomarkeringen.
Stian Sagstad (t.v.) og Yngve Antonsen avbildet på Sofiemyr før de skulle til junior-VM i sandvolleyball i 2007. FOTO: ROY KONTERUD
Sportlig suksess
Kolbotnspillerne Stian Sagstad og Yngve Antonsen tok gull i junior-NM i 2006. I 2007 kom et sportslig høydepunkt da Yngve Antonsen (den gang 17 år) og Stian Sagstad (den gang 18 år) fra Kolbotn representerte Norge under junior-VM i Myslowice i Polen. I 2007 vant Kolbotn tre klasser i junior i NM i sandvolleyball i Tønsberg samt tok en bronse. Linn Lehre og Ida Martinsen (begge disse spiller for tiden innendørs på vårt damelag i 2. divisjon) vant klasse U19, Stian Sagstad og Yngve Antonsen vant klasse U19 og Cedric Aubry og Alexander Eriksen vant klasse U20. Bronsen tok Janne Pedersen og Mari Sundby i klasse U19. Kolbotn var den dominerende klubben i Norge i sandvolleyball på denne tiden og trener for medaljedrysset var Eskil Holtan som i dag er hovedtrener for herrelandslagene med blikk for Rio 2016.
I 2008 ble det arrangert Conoco Philips Open i sandvolleyball på Sofiemyr Stadion.
Tre gull og en bronse til Kolbotn i junior-NM i sandvolleyball i 2007. Bak fra venstre: Cedric Aubry, Alexander Eriksen, Eskil Holtan (trener), Stian Sagstad, Yngve Antonsen. Foran fra venstre: Linn Lehre, Janne Pedersen, Ida Martinsen, Mari Sundby.
I 2009 deltok Kolbotn-spillerne Yngve Antonsen og Jørn Gamlemoen i junior-VM i sandvolleyball i Blackpool. I samme turnering deltok også Linn Lehre og Janne Pedersen som eneste kvinnelige par. Alle disse er 1990-årgang og spilte sandvolleyball for Kolbotn.
Utvidet bruk
Flere idretter har de siste årene begynt å benytte sand som underlag. På Sofiemyr ble NM i sandbryting arrangert i mai 2014.
Styrets behandling av anlegget
If you put the federal government in charge of the Sahara Desert, in 5 years there’d be a shortage of sand – Milton Friedman
Sandbanene på Sofiemyr stadion ble i sin tid anlagt som et nærmiljøanlegg. Pyramiden i Kolbotn sentrum er et mer nylig eksempel på denne type anlegg. Initiativet til bygging av sandbanene kom fra volleyballgruppa men det er i utgangspunktet en samarbeidsløsning mellom det offentlige (Oppegård Kommune) og det private. Det foreligger imidlertid ingen konkrete avtaler for drift og vedlikehold som ofte er anbefalt i slike sammenhenger.
Styret i Kolbotn volleyball har sittet litt på gjerdet de senere årene i forhold til samarbeidet med kommunen og heller ikke tenkt at de har økonomiske muskler til å ta fatt på vedlikehold av sandbanene når andre presserende behov som drakter og baller har stått i kø. Søknad om Driftstilskudd til frivillige organisasjoner har ikke vært sendt inn fra klubbens side. På den annen side har det heller ikke vært tatt initiativ fra kommunen i forhold til å avklare behov for og utføre vedlikehold. Hvorvidt Kolbotn IL tilbyr et sportslig opplegg rundt sandvolleyball har heller ikke vært særlig godt avklart internt. Det er heldigvis mer driv i forhold til anlegget på Sofiemyr nå. Kolbotn volleyball har i 2016 søkt om driftstilskudd innen fristen 15. mars så får vi se hva utfallet blir.
Koll jobber i 2016 med å få på plass fire sandvolleyballbaner på Kringsjå men da med status idrettsanlegg. Det er enklere å forholde seg til et idrettsanlegg som et idrettslag enn et nærmiljøanlegg. Kolbotn volleyball skulle gjerne utvidet anlegget på Sofiemyr til å omfatte flere baner og endre status til idrettsanlegg men dette ligger frem i tid. Inntil videre er det beste vi kan gjøre å blåse liv i de støtteordninger som tross alt finnes og også fri til eventuelle sponsorer. Kanskje vi også kan få litt mer drahjelp fra kommunen når de igjen ser at aktiviteten blomstrer.
Sparebankstiftelsen og «Oppegård 100 år» satte fart i sakene
Fra et sportslig synspunkt var behovet for etterfylling av sand prekært. Mye av gleden med sandvolley er at sanden innbyr til å kjempe om hver ball og at spillerne lander mykt. Når en ballduell stadig oftere ender med skrubbsår så er det ikke lenger gøy å spille. Telefonstolpene som nettene var hengt opp i hadde den fordelen at de var helt vedlikeholdsfrie. Ulempen var at det ikke var spesielt enkelt å justere netthøyden. I praksis var en av banene mer eller mindre permanent satt opp med herrehøyde og den andre med damehøyde. Det var plundrete å sette nettet i samme høyde som konkurransereglene tilsier.
Etter innvilget søknad om pengestøtte både fra Oppegård kommune 100 år (16.000,-), Post 3 (tippemidler 10.000,-) og Sparebankstiftelsen (60.000,-) var alt klart for å starte arbeidet med å heve standarden på Sofiemyr våren 2015 og samtidig øke aktivitetsnivået.
15. mai 2015 ble det for første gang utført sandrens på Sofiemyr
26. mai 2015: 30 tonn holdt til å oppgradere en av banene. Sand av lavere kvalitet ble flyttet over på banen lengst bort på bildet.
Oppgraderingen i 2015 ble avrundet med Beach Camp siste helgen i mai 2016.
Opprustningen fortsetter i 2016
Sparebankstiftelsen innvilget ytterligere 20.000,- til Kolbotn Volleyball på tampen av 2015. Vi hadde skrevet en ny søknad og fortalt at vi kun hadde klart å oppgradere sandkvaliteten på en av de to banene. Les hvordan det gikk i første trinn i 2016 her, profesjonell sandrens og nye 30 tonn Brogårdsand fra Sverige ble utført i april 2016.
Dugnad 19. april
Det er fortsatt en lang gjøremålsliste for anlegget på Sofiemyr men vi er i ferd med å få en standard på banene som gir grobunn for et aktivt miljø i sandvolleyball.